Geen splinter tussen te krijgen

8 argumenten vóór bouwen met hout

Wij hebben een passie voor hout. En die is niet zomaar gekomen. Hout is een natuurlijk materiaal met een tijdloze uitstaling en ruikt bij verwerken ook nog eens erg lekker. Je kunt er ook in korte tijd veel woon- en werkruimte mee realiseren. Dat sluit perfect aan op de grote vraag naar woningen voor de komende jaren. Maar dat is lang niet alles! Wij geven je 8 redenen vóór bouwen met hout. Zie daar maar eens een splinter tussen te krijgen!

1. Hout is brandveilig

Misschien verwacht je het niet, maar hout is heel brandveilig. Het heeft een hogere constructieve brandveiligheid dan staal en beton. Wij bouwen met CLT-panelen. CLT wordt gemaakt door massief houten planken kruislings met elkaar te verlijmen met een milieuvriendelijke constructielijm. Wanneer CLT wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, gaat het hout verkolen. Deze koollaag werkt warmte isolerend. De binnenste laag van het hout blijft daardoor beschermd en intact. Dit maakt dat CLT lang haar dragende capaciteiten behoudt.
Ook kunnen we het brandgedrag veel beter voorspellen. Uiteraard zijn hier meer aspecten belangrijk, zoals de constructie van het gebouw en het installatiewerk in het pand. Maar opzichzelfstaand is hout een natuurlijk, veilig bouwmateriaal.

2. Hout isoleert goed

Terwijl de bouwsector met steeds meer regels te maken krijgt op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid, heb je ook hier een voorsprong met hout. Hout isoleert namelijk heel erg goed. De kruislings verlijmde stroken van CLT verhogen die isolatiewaarde nog eens.
Zo isoleert hout tot wel 15 keer beter dan beton, 400 keer beter dan staal én 1770 keer beter dan aluminium. Door extra isolatiematerialen toe te voegen kun je met CLT heel goed lage-energiewoningen en passiefhuizen maken. Daarmee bespaart de bewoner ook nog fors op energiekosten! Naast de warmte-isolerende eigenschappen, zorgt hout ook nog voor een fijne akoestiek en isoleert het geluid.

3. Hout is licht, maar sterk

CLT-panelen zijn licht. Zéker in vergelijking met beton, dat zo’n 5 keer zwaarder is. Dit betekent dat minder zware (en dure) funderingen volstaan én dat het transport minder milieubelastend is. Daarnaast zijn de panelen door de kruisverbindingen heel sterk. Sterker zelfs dan beton. Zo kun je ook hoogbouw realiseren met CLT. De panelen zijn bovendien bijzonder goed bestand tegen trillingen en vocht.

4. Hout is klimaatvriendelijk

Bij de productie en verwerking van de meeste bouwmaterialen komen veel CO2 en stikstof vrij. Die CO2- en stikstof uitstoot moeten wereldwijd worden teruggedrongen, om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Door te bouwen met hout ben je al goed op weg. Bomen zetten CO2 om in zuurstof.
In hout zit dus CO2 opgeslagen. En dat is veel meer dan wat er wordt uitgestoten bij de verwerking ervan. Dit maakt hout een klimaatneutraal bouwmateriaal. Daarnaast levert bouwen met CLT-panelen een lage milieubelasting. Er zijn minder vervoerbewegingen nodig én er is nagenoeg geen bouwafval. Ook heb je minder materialen nodig voor de constructie.

5. Hout is stijlvol en veelzijdig

Met hout kun je alle kanten op. Van nature heeft het materiaal al een fraaie uitstraling, maar je kunt het ook in iedere bouwstijl toepassen. Ook in combinatie met andere materialen. Daarnaast kun je relatief eenvoudig aanpassingen doen om je woning aan te laten sluiten bij nieuwe trends. Bovendien kun je natuurlijk ook nog élke kleur aanbrengen die je wilt. Zo past hout eigenlijk áltijd bij je. Het geeft je optimale ontwerpvrijheid.

6. Hout is makkelijk in onderhoud

Reparaties, een andere kleur, reinigen en de constructie wijzigen; hout is makkelijk in onderhoud. De meeste dingen kun je als bewoner ook nog eenvoudig zelf doen.

7. Hout is recyclebaar

Na het demonteren van een pand van hout, kunnen de panelen eenvoudig gebruikt worden voor andere doeleinden. Er treedt dus nagenoeg geen verspilling op. Daarnaast is hout eenvoudig afbreekbaar én kan het een oneindige grondstof zijn, mits er verantwoord bosbeheer wordt gevoerd.

8. Hout is gezond

Wonen en werken in panden van hout heeft een positieve uitwerking op mens en dier. Hout zorgt voor een gezond binnenklimaat. Dit komt doordat het materiaal de luchtvochtigheid reguleert en daardoor in balans houdt. Daarnaast blijft het, door de isolerende eigenschappen, in de zomer binnen lang koel en in de winter lekker warm.